PREDŠKOLSKO DIJETE I MODERNE TEHNOLOGIJE

28.5.2015.

PREDŠKOLSKO DIJETE I MODERNE TEHNOLOGIJE

18.12.2014.

Danas su računala, tableti i pametni telefoni ušli u svakodnevni život pa se tako i dijete predškolske dobi susreće s njima. Štoviše, mnogi se roditelji ponose činjenicom da njihovo dijete provodi više sati dnevno igrajući igre na tim uređajima. Iako još nisu izvršena mjerodavna istraživanja o njihovom utjecaju na razvoj djeteta, većina stručnjaka se slaže da treba biti vrlo oprezan.

Dijete mlađe od tri godine ne treba koristiti računalo, tablet i pametni telefon jer je potrebno da stječe iskustvo i upoznaje okolinu izravno osjetilima (dodirom, vidom, sluhom, okusom, njuhom) i kretanjem, a ne posrednim putem. Također ni pokreti koji su potrebni za korištenje ovih uređaja još nisu dovoljno usklađeni.

Ono isprva istražuje mogućnosti uređaja te se za početak preporučuju programi za crtanje ili programi s glazbom i zvukom. Dobar program treba sadržavati kvalitetne slike, oblike, boje, uzorke, grafike i privlačne zvukove. S vremenom shvati da može samo birati i slagati, crtati i stvarati svoje slike i zvukove te je oduševljeno tim procesom stvaranja. Osim što istražuje mogućnosti uređaja, istražuje i svoje mogućnosti vezane uz njega.

Ovim uređajima nije mjesto u djetetovoj sobi već u prostoru u kojem roditelj može nadzirati njihovu upotrebu.

Za dijete u dobi od pet do šest godina postoji ponuda dobrih edukativnih programa. Oni ne mogu biti zamjena, ali mogu biti zanimljiva dopuna dječjem iskustvu stečenom u neposrednom doživljavanju, igrama i istraživanju prirodne, predmetne i društvene okoline. Ono se veseli ako svoj uspjeh ostvaren u igrama na računalu ili tabletu, podijeli s roditeljem koji mu može biti pomagač i suigrač.

Takva igra ne bi trebala trajati više od pola sata dnevno jer to odgovara duljini djetetove pažnje, a i ne oduzima mu previše vremena za stvarni život i komunikaciju s ljudima.

Višesatno dnevno korištenje tih uređaja štetno je za predškolsko dijete i to zbog sljedećih razloga:

  • može postati samo sebi dovoljno i izolirano
  • vrijeme provedeno u igri na uređaju oduzima mu vrijeme potrebno za neposredno upoznavanje okoline, za kretanje i komunikaciju s ljudima što nepovoljno utječe na zdravlje i uklapanje u društvo (socijalizaciju i komunikacijske vještine)
  • utječe na loše držanje, bolest očiju, bol u rukama, ramenima, koljenima i leđima
  • agresivne igrice mogu utjecati na pojavu i razvoj agresivnog ponašanja.

 

Neosporno je da dijete treba upoznati i naučiti koristiti suvremene uređaje (iako nije nužno da to bude u predškolskoj dobi) kako bi živjelo u skladu s vremenom. Zadatak je roditelja razviti životne navike koje će poticati zdrav razvoj djeteta te ga naučiti prepoznati i sačuvati od opasnosti koje u sebi krije pretjerana upotreba računala, tableta i pametnih telefona. Ti uređaji ne mogu zamijeniti roditelja, potrebu za obiteljskim i prijateljskim druženjem, razgovorom, igrom i zabavom niti djetetu pružiti ljubav i odgoj u skladu s humanim vrijednostima.

 

Sanja Runjić, pedagoginja

Povratak