Obavijesti i savjeti roditeljima
RAZVOJ DRUŠTVENOSTI DJETETA

Dijete od rođenja ima potrebu za odnosom s drugim čovjekom. Najprije je to odnos s odraslom osobom (roditeljem, skrbnikom) koja brine o njemu te se tako razvija čvrsta emocionalna veza, osjećaj povezanosti i privrženosti. Ovaj odnos je za dijete jako važan i temelj je cjelokupnog emocionalno – socijalnog razvoja.

                                                            5.12.2018.                                                                            

Pročitajte više


 Pojam kretanja najčešće podrazumijeva aktivnost, fizičku pokretljivost. Danas velik broj djece živi u urbanim sredinama u kojima su uvjeti za kretanje vrlo ograničeni (mali stanovi, nedovoljno dječjih igrališta i zelenih površina, nedostatna ponuda  primjerenih sportskih aktivnosti za mlađu djecu, udaljena izletišta i dr.). Roditelji tomu često ne pridaju veliku važnost iako za uredan psihomotorni razvoj djetetu treba omogućiti kontakt s fizičkom okolinom i slobodno kretanje u skladu s njegovim mogućnostima.


Pročitajte više


 

Kako se dijete razvija i stječe sve više iskustava izvan sigurnosti roditeljskog doma, nužno je naučiti ga prepoznavati potencijalno opasne situacije kako bi se moglo samo zaštititi. Ono treba usvojiti pravila i ponašanja koja će mu pomoći u snalaženju u raznim situacijama.

Polazak u školu je prijelomni događaj u njegovom životu koji ga izravno povezuje s „velikim“ svijetom. Pred roditelje se postavlja niz pitanja: Znam li što i koliko može moje dijete? S kojim problemima ili opasnostima se može susresti? Kako ga poučiti samostalnom odlučivanju i postupanju te preuzimanju odgovornosti za sebe i druge?

 

                                                                                                                                                                                                       23.05.2017.g.

Pročitajte više


KAKO ODGAJATI DIJETE?

    Roditeljstvo je jedna od najtežih čovjekovih uloga u životu te veliko umijeće o kojem većina roditelja nigdje ne uči. Pozitivna odgojna nastojanja i postupci roditelja razvijaju potencijale djeteta te utječu na razvoj zdrave i sretne osobe dok neke odgojne pogreške mogu ostaviti negativne posljedice na osobnost djeteta. U ovom tekstu izložiti ću neke univerzalne postavke odgoja temeljene na potrebama djeteta. Kako je to široko područje, slijedi prvi dio veće cjeline teksta o odgoju.  

                                                                                                                                                                                                         19.04.2017. 

Pročitajte više


KAKO ĆE MOJ BUDUĆI ĐAK PRVAK POSTATI USPJEŠAN ŠKOLARAC

Govor je bio i ostao osnovni način komunikacije među ljudima i to je ono što nas stavlja na sam vrh razvojne ljestvice među živim bićima. Preduvjeti za razvoj govora su: dobro zdravlje, uredno razvijeni govorni organi, uredan sluh i intelektualni razvoj, te stimulativna okolina (čitanje priča, bajki ili basni, razgovori s djetetom o različitim temama, postavljanje primjerenih pitanja i omogućavanje potrebnog vremena za davanje pravilnog odgovora od strane djeteta). Roditelji potiču razvoj slušanja, razumijevanja jezika i produkciju govora ulazeći u česte interakcije sa svojim djetetom. To čine intuitivno i dobro s puno ljubavi i strpljenja, najčešće bez ikakvog stručnog znanja. Pretjerano gledanje crtanih filmova, igranje igrica na svim dostupnim medijima ne može zamijeniti komunikaciju između dvije ili više osoba jer ne daje djetetu povratnu informaciju je li pravilno izgovorilo riječ, konstruiralo gramatički pravilnu rečenicu, a da ne spominjemo upotrebu primjerene mimike lica, geste, visine glasa i tempa govora. Sustavnim poticanjem, pohvalama, ispravljanjem pogrešaka izgovora, govora i upotrebe hrvatskog standardnog jezika na način da dijete ne zamijeti vlastitu pogrešku, ali zamijeti pravilnu govorno-jezičnu upotrebu od najdražeg učitelja-roditelja, razvijamo kod djeteta pozitivne preduvjete za uspješno usvajanje školskog programa.
14.7.2016.

Pročitajte više


Page 1 of 3 Page(s). Prev  [1]  [2]  [3]  Iduća
Arhiva

NEVEN
A. Cesarca 4a
Upravno tajništvo
tel: 631-300
Računovodstvo
tel: 631-883

MASLAČAK
A. Hebranga 1
tel: 683-692

BUBAMARA
Kneza Trpimira 8
tel: 683-712

KOŠUTA
A.B.Šimića 25
tel: 631-051

TRATINČICA
Hrvatski dom Repušnica
tel: 654-205

PČELICA
prostor OŠ Banova Jaruga
tel: 668-005

LEPTIRIĆ
prostor PŠ Međurić
tel: 668-397

POTOČNICA
Kralja Petra Krešimira IV br. 53
mob: 099 490 6284