Vijesti

Projekt Pčele u područnom objektu Pčelica

30.4.2021.

Djeca su izrazila želju istraživati pčele zato što se i područni objekt u kojem se nalaze tako zove. Projekt je započeo promatranjem pčela na igralištu. Slušala su njihov zvuk pod rascvjetalim drvećem, promatrala sakupljanje peludi sa maslačaka, ali i izgled životinje.

U početnoj fazi projekta izradila su plakat Što sve znam o pčelama?. Kako bi produbila postojeća znanja, gledala su kratki crtano-dokumentarni film Volim životinje – pčela. Kutić istraživanja obogaćen je saćama s medom, voskom, zrncima peludi, zaštitnim odijelom pčelara koje je donijela naša kuharica, teta Ljubica te divljim saćama koje je donio Lanin otac. Ostali roditelji su se uključili u projekt donošenjem ambalažnih kutija za jaja, albumom Zumići te raznim posterima.  

U kutiću građenja od kartonskih kutija i rolica papirnatih ručnika djeca su konstruirala košnicu ispunjenu saćama. Na postojeću konstrukciju su bilježila pojmove: košnica, saće, med, propolis, cvjetni prah - pelud, cvjetni sok – nektar, matica, pčele radilice, pčele čuvarice, jaja... Nakon bilježenja pojmove su uz pomoć odgojiteljice svrstala pod više rodne pojmove i nastala je mala umna mapa. Uz nju su stekla znanja o staništu, vrstama i proizvodima pčela. Svoja novostečena znanja djeca su prezentirala prijateljima u skupini.

Koristeći likovnu tehniku kolaž razvijala su vještinu baratanja šakricama i izradila pčelice, crtala su ih i bilježila dijelove tijela te saće oslikavala temperama. Kako bi projekt obuhvaćao sva razvojna područja usvajala su pjesmicu Bumbari i pčele. Nju su pjevala na razne načine: tiho-glasno, brzo-sporo. Slušala su klasičnu skladbu Bumbarov let, skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova te pričala priče na koje ih je ona motivirala. U sklopu govornog stvaralašta osmislila su i nekoliko zagonetki i to ne samo o pčelama nego i o drugim životinjama. Projekt traje i dalje. Trenutno izrađuju hotel za pčele samice koje će postaviti na stablo.

Zahvaljujemo se svim roditeljima i teti Ljubici koji su podržali našu istraživačku prirodu i omogućili ovako bogat doživljaj.

 

 

 

 

 

 

 

         

 

  

 

Jasmina Rašo, odgojiteljica mješovite odgojne skupine Pčelica, Banova Jaruga

             

   

   

 

Povratak