Vijesti

Razvoj motorike u našoj skupini

17.11.2022.

U prvim godinama djetetovog života odvija se intenzivan rast i razvoj djece. Dijete uči i usvaja nova znanja i spoznaje oponašajući svijet oko sebe te polagano, ali sigurno počinje sudjelovati u njima. Djeca od najranije dobi razvijaju grubu i finu motoriku. Pod pojmom grube motorike podrazumijevamo kretanje cijelog tijela i razvoj velikih skupina mišića (ruke, noge, trup, leđa itd.). Djeca najbolje uče kroz igru i na taj način savladavaju prepreke i ovladavaju novim znanjima. Aktivnosti kojima u skupini potičemo razvoj grube motorike su: trčanje, skakanje, bacanje i hvatanje loptica različitih veličina, penjanje gore-dolje po WESCO elementima, provlačenje kroz obruče, povlačenje igračaka, guranje kolica s igračkama...      

Osim krupne motorike, potrebno je kod djece razvijati i finu motoriku. Fine motoričke sposobnosti uključuju pažljivu kontrolu malih mišića u rukama, stopalima, prstima i nožnim prstima. Nju razvijamo kroz svakodnevne aktivnosti kao što su: jedenje, oblačenje i svlačenje odjeće, obuvanje i izuvanje papuča, također i kroz aktivnosti slikanja, oblikovanja plastelina, kroz igru sa sitnim predmetima, trganje i gužvanje papira te ubacivanje u otvore, otvaranja i zatvaranje prozorčića..

U svakodnevnoj igri važno je omogućiti da dijete što je više moguće samo izvršava zadatke, odnosno, da mu pomognemo samo onda kada samo određeni zadatak nikako ne može napraviti. Za to je potrebno puno strpljenja i podrške od strane odgojitelja kao i roditelja. Poticanjem djeteta na obavaljanje tih aktivnosti razvija se djetetova samostalnost, ali i cjelokupna motorika.

 

 

 

 

 

 

 

Matea Frece i Ivana Crnković, odgojiteljice II. A jaslica Maslačka

Povratak