KAKO PRAVILNO ODIJEVATI I OBUVATI DIJETE U ZIMSKIM MJESECIMA

14.1.2021.

Za vrijeme boravka u vrtiću dijete svakodnevno boravi na zraku. Jedna od bitnih zadaća vrtića je kontinuirana briga za očuvanje dječjeg zdravlja. Boravak djece na zraku je dio svakodnevnih obaveznih aktivnosti kroz sva četiri godišnja doba. U zimskim mjesecima boravak na zraku podrazumijeva igre i sadržaje koji pokreću cijeli organizam djeteta, a to su hodanje, trčanje, grudanje, igre na snijegu i druge slične aktivnosti.

Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima. Djeca su, za razliku od odraslih, posebno osjetljiva na hladnoću. Zbog toga trebaju biti svi dijelovi tijela dobro zaštićeni u suhoj i prostranoj odjeći i obući.

           

Odjeća djeteta treba biti topla, mekana, praktična, suha te po mogućnosti nepromočiva (npr. skafander). Dijete u vrtiću uvijek treba imati zamjensku (rezervnu) odjeću, kako bi se moglo presvući u slučaju potrebe. Nepotrebno je i štetno obući previše odjeće (npr. nekoliko vesta, hlača i sl.) jer se tada dijete znoji. Preporuča se slojevito oblačenje što znači na primjer bolje je djetetu obući tri tanje majice nego jednu deblju.

 

Kapa, šal i rukavice su sastavni dio obvezne zimske odjeće. Šal ne treba stavljati preko nosa i usta, kako bi dijete moglo normalno i nesmetano udisati svježi zrak. Ako je šal preko nosa i usta, cijelo vrijeme udiše onečišćen zrak tj. kapljice i čestice iz šala. Djecu starije vrtićke dobi dobro je poučiti tehnikama pravilnog disanja (udisati kroz nos, izdisati kroz usta).

 

Dobro je da dijete obuje visoke čizme, nepromočive, tople i s gumom da se ne kližu. Nije poželjno da je obuća tijesna jer sputava, žulja, onemogućava normalnu cirkulaciju krvi, može pogodovati nastanku ozeblina i sl., ali niti prevelika jer može izazvati nepoželjne posljedice kao što su nespretnost, pad, ozljede…

           

Izlazak na otvoreni prostor sa skupinom djece uključuje i traži dodatni angažman svih sudionika koji brinu i skrbe o djeci (roditelji, odgojitelji i ostali). Dobro je svakodnevno pratiti vremensku prognozu i uočavati vremenske prilike.

Tijekom cijele godine, a osobito tijekom hladnijih mjeseci važna je roditelja uloga u dovođenju primjereno obučenog i obuvenog djeteta.  

Obucite svoje dijete onako kako bi obukli sebe primjereno vremenskim uvjetima tog jutra. 

 

 

 

                                                                   

                                                                    Adrijana Badanjak, zdravstvena voditeljica                                                     

Povratak