Uloga tjelesne aktivnosti za zdravlje djeteta

20.1.2022.

 

           

            Moderan način života omogućuje mnogobrojne pogodnosti u kojima svakodnevno uživamo, ali s druge strane, dovodi do novih zdravstvenih problema i poteškoća.
            Od ranog djetinjstva sve više prevladava sjedalački način života, sa sve većim kalorijskim unosom hrane i smanjenjem tjelesne aktivnosti.

Danas se djeca sve manje uključuju u tjelesne aktivnosti, a istodobno imaju gotovo neograničen pristup velikim količinama ukusne, slatke, masne i visokokalorične hrane.

To je praćeno sve većim brojem kroničnih bolesti kao što su pretilost, šećerna bolest, kardiovaskularne te bolesti lokomotornog sustava.

 

Najčešći problemi i poremećaji lokomotornog sustava s kojima se sve više susrećemo su:

●  NEPRAVILNO DRŽANJE

            Uglavnom nastaje zbog naglog rasta i povećanja težine tijela kao i zbog slabosti muskulature.
Dobro je da se dijete što više igra, kreće, bavi sportom i svim drugim tjelesnim aktivnostima. Više pažnje zahtijevaju slučajevi kada postoje znaci da bi takvo držanje prilikom rasta moglo prijeći u deformaciju.


●  GLAVOBOLJA
            Sve više djece upućuje se na neurološke preglede zbog glavobolja. One mogu biti povezane sa stresom, ali i nepravilnim držanjem. Sjedenje, neaktivan odmor…dovode do bržeg zamora muskulature, bolova i napetosti u mišićima, što rezultira glavoboljom.
Potrebno je djelovati na uzrok, dakle spriječiti nepravilno držanje i uvesti više tjelesnih aktivnosti.

●  DEFORMITETI STOPALA

                U male djece do treće godine života stopalo je puno masnih jastučića te se u toj dobi ne mogu identificirati spuštena stopala.

Kod djece starije od tri godine pedijatar će na sistematskom pregledu utvrditi postoji li odstupanje od normale i u tom će slučaju uputiti roditelje s djetetomna pregled kod ortopeda. Vrlo je važno djetetu omogućiti prvo puzanje, a potom kad se podiže na noge - bosonogo hodanje. Ono će pospješiti razvoj mišića stopala i potkoljenice koji oblikuju svodove stopala. Za vrijeme ljetnih mjeseci treba ga poticati da hoda bosonogo, a u ostalim dijelovima godine kod kuće mu obujte čarapice s gumiranim tabanicama protiv sklizanja, a u zagrijanim prostorijama

 

 

 

neka hoda boso. Kod kupnje obuće preporučuje se ona s pojačanim unutranjim rubom.

            Deformiteti stopala smatraju se u dječjoj dobi jednim od najvažnijih predisponirajućih faktora za pojavu bolnih sindroma kralježnice i nogu u starijoj životnoj dobi. Liječenje se bazira na vježbama za stopala, nošenju adekvatne obuće, i po potrebi, nošenju ortopedskih uložaka.

 

●  SKOLIOZA

            Za zdravlje kralješnice presudno je vrijeme ubrzanog rasta između 6-te i 12-te godine. U toj se dobi mogu pojaviti kifoza i skoliozna iskrivljenja kralješnice. Treba ih razlikovati od nepravilnog držanja, jer ono najčešće spontano prolazi, dok ostala iskrivljenja kralješnice, treba na vrijeme uočiti i liječiti.

 

            Ukoliko dođe do nekih od ranije navedenih tjelesnih deformacija, tjelesnom aktivnošću i čestim vježbanjem, mogu se bitno smanjiti a i potpuno odstraniti. Naime proces rehabilitacije deformiteta lokomotornog sustava dosta je zahtjevan i dugo traje. Kako su u pitanju djeca, potrebno ih je svakodnevno motivirati, ohrabrivati, poticati...
             

            U razvoju motorike djeteta karakteristično je da ono u samom početku reagira na podražaj čitavim tijelom. Za razvoj motorike, najvažnije je sazrijevanje i učenje (vježbanje), što ima za posljedicu samostalno kretanje u okolini.

Od treće do šeste godine dijete traži igru u društvu s drugom djecom jer je ono društveno biće, a igra je prirodna potreba za kretanjem.

 

            Primjerena i svakodnevna tjelesna aktivnost od najranije dobi djeteta značajno utječe na prevenciju mnogih kroničnih bolesti kao i bolesti lokomotornog sustava.
Roditelji potićite svoje dijete na redovito konzumiranje zdrave i raznolike hrane jer pravilna prehrana korisno djeluje na njegov rast i razvoj te ispunjava sve potrebe organizma.

Potaknite svoje dijete na svakodnevnu tjelesnu aktivnost, pružite mu  primjer za to. Zajedno iskoristite slobodno vrijeme za šetnje, igre na otvorenom, zajedničke izlete u prirodi...  Preskočite obiteljske skupove pred televizorom i izađite s djetetom van. Uključite ga u sport ako ono to želi i dopustite mu da samo odabere sport koji želi.

Budite mu podrška, i Vi ćete se osjećati bolje i zadovoljnije.
Zdrav način života u djetinjstvu znatno doprinosi kvaliteti života u kasnijoj životnoj dobi!

 

            ZAPAMTITE!

 

„SVAKODNEVNA TJELESNA AKTIVNOST VAŠEG DJETETA,

 ČUVA NJEGOVO ZDRAVLJE

 

 

 

 ADRIJANA BADANJAK,  zdravstvena voditeljica

Povratak