Vijesti

Priča o jabuci

17.11.2020.

U okviru projekta o bioraznolikosti s naglaskom na pravilne prehrambene navike i voće koje se uzgaja u našem kraju, obilježili smo Dan jabuka i nastavili s raznim drugim igrama i aktivnostima. Sve o jabuci (vrste jabuka, gdje rastu, kako ih sve koristimo u prehrani, kako ih koristimo za kompostiranje i sl.) djeca su saznala uz slikovne materijale, plakate i fotografije te postavljanje kante za kompost na Zeleni otok u sobi. Uz pomoć roditelja postavili smo jesenski kutića prepun jesenskih plodova, a najviše raznih vrsta jabuka. U likovnim aktivnostima djeca su izrađivala jabuku od otpadnog papira i kolaža i slikala na temu „Košarica s voćem“. Naučila su recitaciju o jabuci i upoznala sadržaj priče „Jabuka“ i „Dobročudni jež“. Priče su bile poticaj za dječje scenske improvizacije uz lutke na štapu (jabuka, kruška, šljiva, grožđe, gljive, jež). Nakon ovih aktivnosti djeca su osmislila našu priču o jabuci pod nazivom „Pustolovina jabuke“. Znanja o kraljici voća kao i sadržaj naše priče stavili smo u zajednički izrađenu slikovnicu.

 

 

ŠTO ZNAMO O JABUCI...

 

IVANO: „JABUKA IMA CRVENIH, ŽUTIH, ZELENIH I ŠARENIH, SVAKAKVIH.“

BORNA: „JABUKA SE MORA JESTI I ONDA SMO ZDRAVI I IMA VITAMINA I ONDA

                NAM JE BOLJA KRV. MOJ DEDA RADI PUNO PRIRODNOG SOKA OD

               JABUKE.“

MIHAELA: „JABUKA JE KRALJICA VOĆA.“

GRGUR Š.: „CRVENA JABUKA JE SLATKA I KISELA, IMA DVA OKUSA, ZELENA

                     JE KISELA, A ŽUTA JE SLATKA.“

LEON: „JABUKE RASTU U HRVATSKOJ. IMA IH PUNO NA DRVETU. IMAM I JA

             KOD KUĆE JABUKU.“

LAURA: „OD JABUKE MOŽEMO NAPRAVITI PITU.“

JURE: „MOŽEMO NAPRAVITI VOĆNI SOK.“

MATIJA: „JOŠ MOŽEMO NAPRAVITI I ČIPS.“

ŠIMUN: „MOŽE SE NAPRAVITI KOLAČ, NARAVNO I SOK I PITA I SVAŠTA. KOD

               MOJE BAKE U ZBJEGOVAČI  IMA PUNO VOĆA I POVRĆA I JABUKA.“

GRGUR Ž.: „OKRUGLA JE I VAŽNO JE ŠTO IMA PUNO VITAMINA.“

MILA: „NAUČILI SMO NEKE PJESMICE O JABUCI.“

 

 

NAŠA PRIČA O JABUCI

 

PUSTOLOVINA JABUKE

 

JABUKA JE RASLA NA DRVETU I ŽIVJELA DOK NIJE POSTALA VELIKA I ZRELA. ZVALA SE JABUKA PUSTOLOVKA. TU JE PROLAZIO JEŽ. HTIO JE UBRATI JABUKU. JABUKA JE SKOČILA I OBUKLA SE U ODIJELO OD SMEĐEG LIŠĆA I KRENULA U SVIJET.

JEŽ JE NIJE STIGAO UZETI. ONDA JE DOŠAO MEDO. NIJE JU NI MEDO USPIO UZETI. KRENULA JE DALJE U SVIJET I SRELA JE ZELENU JABUKU. ONA SE ZVALA ZELENKA. ONDA SU TE DVIJE JABUKE POŠLE NA PUT I SRELE VELIKOG ZECA I JELENA. NI ONI NISU USPJELI UZETI JABUKE, JER SU BRZO OTIŠLE. NAIŠLE SU NA ŽUTU JABUKU KOJA SE ZVALA ŽUTKICA. JABUKE SU SE SPRIJATELJILE. ZAJEDNO SU KRENULE U SVIJET I DOŠLE DO VELIKOG DVORIŠTA. MALO SU SE ODMORILE. TU JE BIO SRETAN DJEČAK KOJI IH JE NAŠAO. UZEO IH JE I PODIJELIO SA SESTROM I BAKOM. I JABUKE SU BILE SRETNE ŠTO IH JE DJEČAK NAŠAO I PODIJELIO.

 

 

 

 

 

Jasna Borovnjak i Dunja Vidiček, odgojiteljice starije B skupine Nevena

Povratak