Vijesti

Briga o pticama

21.1.2021.

Djeca Srednje B skupine Maslačaka pokazala su interes za ptice koje su svakodnevno obilazile grm kod obližnjeg prozora.

-Nikola:“Teta, hoćemo pticama napraviti kućicu?“

-Bartol:“Pticama je jako hladno na snijegu.“

Djeci smo ponudile razne fotografije ptica stanarica i selica, koje su potakle razgovor o različitom izgledu pojedinih ptica, načinu na koji one žive, kako se hrane i drugo.

Od tuljaka wc papira izradili smo hranilice za ptice, tako što su djeca mazala tuljke smjesom brašna, meda i jaja, te ih valjala u sjemenke. Hranilice su djeca nataknula na grančice grma, te su promatrala hoće li ptice doći jesti. Drugi dan djeca su primjetila da ptice slijeću na grm, a kada smo izašli van vidjeli smo da su ptice sve pojele. To je toliko oduševilo djecu da su izrazili želju da pticama ponovno napravimo hranilice.

Ponavljali smo pjesmicu „Vrapčić zimi“ uz improvizaciju lutkama na štapu.

U dvorani smo igrali pokretnu igru „Vrapčići u gnijezda“ koja je podizala atmosferu u skupini, te je djeca  sada žele ponavljati tokom svakog boravka u dvorani.

Ponudile smo djeci pera ptica koja su oni istraživali opipom, te ih promatrali pod povećalima. Ponudile smo im tamne flomastere kojima us crtali strukturu pera.

Djeca su pokazala velik interes za društvenu igru „Ptica traži gnijezdo“ u kojoj su razvijali socijalne vještine čekanja na red i poštivanja pravila igre.

Igrom memory  „Sjena“ poticale smo kod djece  promatranje, uočavanje i  povezivanje fotografije ptica s njenom sjenom.

Čitanjem slikovnice djeca su rezvijala pažnju slušajući pripovjedanje odgojitelja, promišljajući o pouci priče i izražavajućiu se o istoj. Potakle samo djecu da samostalno „čitaju priču“  prijateljima, te smo primjetile da su djeca vrlo dobro uočila detalje i pojedinosti priče.

 

 

 

 

 

 

Matea Frece i Helena Zulić, odgojiteljice srednje B skupine Maslačka

Povratak