Vijesti

Likovne aktivnosti u jaslicama

1.4.2021.

Djeca imaju urođenu potrebu za izražavanjem svojih sposobnosti kroz razne aktivnosti; motoričke, glazbene, dramske i druge pa tako i kroz likovne aktivnosti. Kako bi im se omogućilo stvaranje iskustava i znanja u likovnom području, potrebno im je pružiti mogućnost istraživanja raznih likovnih materijala. Kroz istraživanje potiče se razvoj interesa za razna likovna sredstva i materijale te se potiče djetetova kreativnost. Stalnim radom treba početi od rane dobi, kako bi se djeca usvojenim navikama i radom s raznim sredstvima mogla koristiti u starijoj dobi samostalno i sa svrhom.

U našoj skupini djeca su već upoznala razne materijale primjerene njihovoj dobi. Istraživali su pastelama, drvenim bojama, olovkama, kredama u boji, vodenim bojama, a ponajviše vole istraživati temperu.

Slikanje temperama posebno ih veseli, stavljanje kista u boju te slikanje po papiru ili oslikavanje nekog predmeta, promatranje kako se kist kreće i ostavlja svoj trag. Isto tako tapkali su i spužvicama, spužvastim valjcima, radili otiske kotača autića po papiru te otiskivali svoje dlanove i stopala. Mlađa djeca rado promatraju malo starije prijatelje te će se i oni ubrzo uključiti u svoje pokušaje likovnog izražavanja.

 

 

 

 

 

Sanja Zrinšćak Nuić i Monika Sever Rožić, odgojiteljice I. A jaslica objekta Vrapčići

 

Povratak