Vijesti

Projekt Sigurnije škole i vrtići – Zdravlje

8.12.2021.

Mješovita skupina područnog objekta Pčelica u Banovoj Jaruzi sudjeluje u projektu Sigurnije škole i vrtići. Projekt se provodi u suradnji s Crvenim križem i obuhvaća različite teme poput potresa, poplava, klimatskih promjena, pandemije te pružanja prve pomoći.

U proteklom razdoblju kroz različite igre i aktivnosti djeca su usvajala znanja i vještine kojima čuvaju svoje, ali i zdravlje drugih te na koji način mogu pružiti pomoć. Čitali smo slikovnicu Koronko želi u vrtić i školu, priču Panjoglav – dječak koji nije volio prati uši, gledali edukativni film Čiste ruke i raspravljali o važnosti održavanja osobne higijene uz plakat Medo Jurica – COVID 19. Djeca su zaključila da je, osim održavanja osobne higijene, za zdravlje važna i zdrava prehrana te tjelovježba. Dolaskom sve hladnijeg vremena djeca su uočila kako je za zdravlje važno i pravilno se odjenuti. 

U sobi dnevnog boravka oformili smo kutić liječnika u kojem su djeca u raznim igrama pretvaranja razvijala socijalne vještine dogovaranja, raspodjele uloga i pravila igre: „Tko će biti liječnik, a tko pacijent?, Kako izliječiti bolesnog prijatelja, lutku ili plišanca?...“

U radionici prve pomoći  stjecala su znanja kako pomoći osobi kada joj curi krv iz nosa, kada se udarila, ogrebala te slomila ruku ili nogu. Problemske situacije djeca su raspravljala u manjim grupama. Nakon dogovora i osmišljavanja načina pružanja prve pomoći svaka grupa je iznijela svoje prijedloge pred ostatkom skupine. Novostečenim znanjima djeca su obogatila igru u kutiću liječnika. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasmina Rašo i Klaudija Risek, odgojiteljice mješovite odgojne skupine Pčelica, Banova Jaruga

 

Povratak