Vijesti

Mali farmeri

15.4.2022.

Tijekom šetnje okolicom vrtića djeca su uočila kako su se rode vratile u naše krajeve. Razgovarala su o razlozima njihova odlaska i svoja znanja povezivala s izmjenom godišnjih doba te promjenama u prirodi koja se tada događaju. Konstruirala su gnijezdo koristeći grančice i modelirala rode, ali i njihova jaja od plastelina. Kroz razgovor djeca su izražavala znanja o vrstama životinja koja se liježu iz njih. Njihova pažnja se preusmjerila prema peradi.

Prateći njihov interes o ovoj temi, odgojiteljice su im ponudile materijale u kojima su nadograđivala svoja znanja. Gledala su edukativni video u kojem su promatrala kako kokoš sprema jaja pod svoje okrilje te se nakon nekog vremena iz njih izlegnu pilići. Nakon toga, modelirala su piliće i postavljala ih u plastična jaja, a njih postavila u gnijezdo. Izradila su i kokoš izrezivanjem mnoštva perja. U suradnji s roditeljima tijekom cijele pedagoške godine sakupili smo dosta kartonskih kutija i plišanih igračaka. Koristeći njih djeca su u prostoru sobe dnevnog boravka formirala novi kutić i nazvala ga Farma. U njemu su konstruirala prostorije za životinje, ogradila drvenim kockama, preodjenula se u farmerska odijela, brinula o životinjama noseći im vodu i žito u kanticama. Jedan je dječak čak donio slame i sijena od kuće. U toj igri pretvaranja sama su organizirala njezin tijek, temu, raspodjelu uloga, materijale koji su im potrebni i to bez ijednog sukoba. Danas su u svoju igru uvrstila i vatrogasce, jer se kokošinjac zapalio. Tko zna kamo će ih mašta još odvesti...

Prateći dječji interes i osiguravajući materijale kojima taj interes mogu nadograđivati, najlakši je put u kojem djeca uče o nekoj temi i uče biti zajedno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasmina Rašo i Klaudija Risek, odgojiteljice mješovite odgojne skupine Pčelica, Banova Jaruga

 

Povratak