Vijesti

NAŠE IGRALIŠTE – MJESTO DRUŽENJA I IGRE

29.1.2024.

Igra i boravak na otvorenom u sva godišnja doba ima važnu ulogu u psihofizičkom razvoju djeteta. Osim motoričkih igara i slobodnog kretanja, djeca zadovoljavaju svoju potrebu za istraživanjem kao i međusobnim druženjem djece i odraslih.

Naše igralište u Košuti nije ograđeno već se prostor za igru proteže do obližnjeg travnjaka i voćnjaka koje djeca koriste za istraživačke aktivnosti. Tu pronalaze različite materijale za svoje igre. Sakupljanje grančica, plodova i plodina potiče djecu na osmišljavanje raznih igara pretvaranja kao što su „Pravimo roštilj“,“ Idemo na piknik“, „Pravimo zdravu salatu „ i dr. Promatranjem travnjaka i drveća uz pomoć povećala djeca uočavaju i upoznaju razne biljke, cvijeće i stanovnike livade ( mrave, bubamare, leptire i druge kukce, te proširuju svoja znanja  o biljnom i životinjskom svijetu.

Dolaskom jeseni djeca su uz svakodnevno promatranje promjena na drveću ( boja lišća, opadanje), najviše uživala u igri lišćem. Zajedno s djecom starije skupine grabljali su i sakupljali lišće na veliku hrpu koja je poslužila za skakanje i plivanje u lišću, sakrivanje i pravljenje „kiše“od lišća. U kanticama i košaricama prenosili su lišće i otpale plodine s drveta nalik na loptice  koje bi potom razvrstavali po boji i obliku. Sve prikupljene plodine i lišće korišteni su za aktivnosti u skupini (matematičke-sparivanje , pridruživanje , grupiranje prema zadanom kriteriju; likovne – otiskivanje lišća bojom, nizanje, izrada lutaka od prirodnina).

Osim za istraživačke aktivnosti naše igralište je mjesto druženja s drugom djecom kao i ljudima i životinjama iz okruženja. Promatrajući aktivnosti ljudi i životinja u obližnjim dvorištima djeca razvijaju socijalna umijeća kao i razvoj pripadnosti. Kroz interakciju s drugima uče pozdraviti i uljudno razgovarati. Razvijaju empatiju prema kućnim ljubimcima psiću Maši i mačku Kikiju iz susjedstva, kao i brigu za ptičice zimi ostavljajući im mrvice i sjemenke u hranilici i na prozoru.

Igre i aktivnosti na igralištu planiraju se i dogovaraju s djecom u skladu s njihovim potrebama i željama.

 

Djeca vole boraviti na igralištu zato što:

 

Ela: Onda se vani igram sa sekom.

Luka Č. Volim voziti bicikl i romobil.

Šimun K.: Ja i Luka kopamo tunel u pijesku.

Lota: Moja prijateljica i ja zajedno šetamo do moje kuće.

Vigo: Ja se volim igrati sa velikim dečkima.

Ena: Najviše volim kad se svi zajedno spuštamo niz tobogan.

 

Igralište će djeci i dalje biti neiscrpan izvor ideja za nove igre i aktivnosti, mjesto za sigurnu i opuštenu igru važnu za cjeloviti razvoj djeteta.

 

 

        

 

        

 

 

Slađana Jelić i Ksenija Novokmet, odgojiteljice mlađe skupine objekta Košuta

 

 

Povratak