Vijesti

Edukativna radionica s Hrvatskim vodama

28.5.2024.

Djeca starije skupine Nevena su sudjelovala u edukativnoj radionici u organizaciji gospođe Marije Vizner, predstavnice Hrvatskih voda.

Djeci je pomoću zanimljivih malih pokusa prikazala razna svojstva vode. Pomoću kockica leda, tople vode i ogledala upoznala su njezina agregatna stanja. Svojstvo napetosti vode uočavala su pomoću papra koji je posula po njezinoj površini. Kada su djeca približila prste premazane deterđentom za pranje posuđa papar je ili potonuo na dno ili se razdijelio po površini. Zaključila su kako na taj način uklanjaju prljavštinu s ruku te čuvaju svoje zdravlje. Zasićenost vode približila im je pomoću pokusa sa zasoljenom vodom i jajetom. Prisjetila su se koliko im je lakše plivati u morskoj vodi nego u bazenu.

Pomoću prezentacije djecu je upoznala s važnosti očuvanja čistoće vode te kornjači Hrvoju koja voli obitavati u čistoj vodi, ali je njezina vrsta sve ugroženija zbog raznog otpada koji ljudi bacaju u rijeke, jezera, mora i oceane. Kroz razgovor i slikovne materijale približila im je situacije u kojima voda postane zagađena te tko se tada mora pobrinuti za njezino pročišćavanje.

Djeca su bila izrazito motivirana i aktivno su sudjelovala i uključivala se u aktivnosti, davanje odgovora i opisivanje svojih znanja i iskustava.

Na kraju radionice gospođa Vizner je podijelila djeci edukativne slikovnice koje su izdale Hrvatske vode te magnete s brojevima žurnih službi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manuela Pentek i Jasmina Rašo, odgojiteljice starije odgojne skupine Nevena

 

Povratak